Susanne Harelius

Jävla skitsystem

I bokcirkeln med fokus på jobböcker har vi nyligen läst ut Jävla skitsystem. Vi hade sista snacket för någon vecka sen. Den ger väldigt många tankar då jag hela mitt arbetsliv arbetat väldigt nära IT-system.

Minns sommaren 1997 när jag jobbade extra på hemsjukvården och de höll på att införa sitt första journalsystem. Inte alls välkommet då många var ovana vid tangentbord och datorer. Lösenord låg lite här och var. Det var långsam pekfingervals som gällde, och system som var otroligt ologiska.
“Du läser ju data, kan inte du fixa något bättre?” minns jag att en av syrrorna sa vid ett tillfälle. Kanske var det den kommentaren som gjorde att jag gick igång när jag såg jobbannonsen för Cambio.

Otroligt intressant att ha suttit på utvecklingssidan för ett system som faktiskt nämns i boken. Som alltid är det alltid mer komplext än man först tror. Kanske för att vi alla är del av olika typer av system (inte IT-system då) vilket tydliggörs i boken Thinking In Systems som vi läste i bokcirkeln tidigare.

Några av sakerna jag tar med mig från boken, våra diskussioner och mina egna tankar:

  • Det är en arbetsmiljöfråga!
  • Hur kan vi fortfarande behöva mata in semesterledighet/ansökan etc i flera olika system? Ibland på flera ställen i samma?
  • Den ökade arbetsbördan för de som jobbar med praktiska saker dvs inte tjänstemän som redan sitter vid skärm (lärare, polis, sjukvård etc)
  • Vi mäter för att vi kan (och mätande driver beteenden på gott och ont)
  • Vi blir lätt blinda för besparingar vi tror vi kan göra och glömmer vad som är viktigt på riktigt, varför vi faktiskt gör vårt jobb.
  • Standarder för hur systemen ska se ut (UX), byggas och så vidare finns kanske mer och mer men många system är gamla.
  • Vi kanske börjar bli bättre på att bygga enstaka system, men glömmer titta på helheten ur ett användarperspektiv.
  • Vi kanske faktiskt inte behöver ha system eller appar för allt?
  • Vi blandar friskt mellan att utveckla själva, köpa in färdiga system och system som vi till viss del konfigurerar/utecklar i en salig blandning.
  • Vi kanske klarar oss med ganska basala funktioner?
  • Tiden vi lägger på på kringarbete för system. Både på individnivå men kanske främst på företagsnivå. Där antalet system och kraven på dem dessutom leder till att vi behöver ännu fler – kringystem för att vara säkra, förenkla tex inloggning, etc etc.
  • Roller kring system, så som systemägare har växt och antalet uppgifter verkar växa då mer och mer saker styrs upp med olika standarder (sett en hel del sånt inom fintech).

Jag har följt Jonas blogg under många år och kan rekommendera den. Jag kommer helt klart att rekommendera den här boken till alla, precis som Thinking In Systems.

Två år som bolag

Har lite svårt att ta in att det idag är två år sen bolagsverket registrerade vårt bolag. Samtidigt som det känns nyss, har det hänt en hel del. Tänkte reflektera lite över dessa två år.

Friheten att inte behöva jobba fulla dagar har gett mig enormt mycket. Känner sån otrolig tacksamhet för att det funkar och för att jag har valt att inte maxa vinst utan fokusera på helheten.

Utöver lite mindre insatser hos ett par kunder har jag haft lite längre och/eller större uppdrag hos fem olika uppdragsgivare plus IOM-grejen. Gillar när uppdrag pågår över en längre tid.

Saker jag kunnat göra utöver att jobba

  • ostressade morgonrundor med hunden
  • Köra bokcirkel och ett atlassiannörderiforum
  • Stötta vårt barn som haft det “kämpigt” med skolgången
  • Hängt med Collaboration Superpowers och via dem faciliterat Cross Cultural Communication för IOM.
  • Gått på Agila Sverige, utbildning med Moveoo (får se hur det kan få plats i portföljen), Road-to-agile workshop, Stick(a) ut(e) och en del mer
  • Haft många olika möten med olika typer av människor för att nätverka
  • Ha ett lägre tempo i kroppen
  • Fixat föreläsning Äg ditt fokus (kunde dock inte hålla pga kurs) och en Må-bra-adventskalender som jag inte skrivit om (än)
  • Läsa kurser på högskola (hunnit med fyra stycken faktiskt)
    • Bärkraftigt byggande och boende (Dalarnas högskola)
    • Prokrastinering och perfektionism (KTH)
    • Studieteknik för effektivt lärande (KTH)
    • Nudging och beslutsfattande (KTH)
  • byggkurs (gjort 1/3 nu)
  • Lärt mig en hel del om bokföring och insett att jag bör ta hjälp
  • Bli en mästare i powernaps

Frågan är om jag någonsin kommer kunna gå tillbaka till anställning.

Vilka tjänster har jag nu två år senare

Tidigt fixade jag ett par olika bastjänster och de flesta är kvar, och jag har utökat med några.

  • Bokio har jag kvar och är mycket nöjd med. Sen februari har de dessutom IBAN så jag har egentligen inte någon nytta av Wise som jag var tvungen att fixa i oktober.
  • Försäkring från Trygg Hansa har jag givetvis kvar. Ett måste som frilansare.
  • Miro använder jag väldigt ofta till olika saker. Uppskattas!
  • Google One för där ingår mötesbokning, mer lagring och Google meet obegränsad tid. Hade ju Zoom första året men använde det inte så jag förnyade inte.
  • Slack kör betalversion numera för att kunna testa lite olika saker men främst för att enklare kunna koppla ihop mig med andras Slack.
  • Atlassianprodukter varierar lite över tid beroende på behov. Behöver inte någon betalversion för egen del utan det är mer när jag ska dema eller testa något.
  • Collaboration Superpowers är jag medlem i men det ska eventuellt förändras framöver så vi får se. Var ju via detta forum jag fick IOM-uppdraget.
  • Management 3.0 gillar jag mycket och har gått med som betalande medlem. Nu ska det slås ihop med UnFix och blir M3K så vi får se vad som händer.
  • Redovisningskonsult som stöttar vid behov – främst årsbokslut, men det blir lite småfrågor nu och då.

Det springer snabbt iväg och för att kunna betala alla dessa tjänster behöver jag jobba runt 25-30 timmar. Inte riktigt en full arbetsvecka.

Andra bokslutet avklarat

Det är en enorm trygghet att ha en redovisningskonsult. Det märks att specialistkunskap behövs i vissa lägen. Lite som det jag själv gör.

Eftersom vi gjorde ett bokslut förra året hade jag ändå viss koll men man hinner glömma en del. Förra veckan bollade vi lite olika saker, och idag laddades saker upp och signerades lite här och där.

Resultatet är bra, även om utgifterna 2024 såklart var större än 2023 (då jag knappt behövde ta ut någon lön).

En del fokus ligger på att bygga trygghet i bolaget genom att ha besparingar om det blir tider då jag står utan uppdrag.

Pledge 1% har gått lite i stå eftersom det är klurigt att ge bidrag som företag. Jag har helt enkelt gett mer privat! Plus att jag tänker att jag kommer ge min tid lite mer under året. Framför allt ska jag genomföra några tillfällen av The week.

Ett gäng “credentials”

För ett år sen tog jag en badge för att få en certifiering (alla finns listade här). Under året gjorde Atlassian om, så numera behöver man skrapa ihop credentials för att fortsätta behålla sina certifieringar.

Allt är ganska rörigt, med olika sajter/inlogg etc. Så jag och min frilansarkollega Lisa slog våra påsar ihop och finurlade tillsammans. Till slut förstod vi hur det hängde ihop och jag gjorde en plan för att gå igenom ett antal kurser på Atlassian University. Jag behövde 100 poäng för att förlänga certen, och varje kurs gav 10 p.

Sakta men säkert har jag sen under 10 dagar gått igenom kursmaterial och svarat på frågor och vips så hade jag tagit 10 kurser idag.

Mycket hade jag redan koll på och kunde gå igenom snabbt men en del var nytt, Rovo tex.

Så nu gäller mina certifieringar i två år till (2027!).

Vad hände 2024?

Resan som började 2023 och som fortsatte under 2024. Här blir en liten summering.

Jag tog med mig två uppdrag in i 2024 varav det ena avslutades i maj. Då hade jag fått tag i ett par mindre uppdrag. Dessa mindre har inte lett till så mycket men ändå gett bra erfarenheter på olika sätt. Ett har jag kvar där jag är mer rådgivande och fixar lite någon timme i månaden.

På mitt större uppdrag som nu rullat på i 1,5 år har vi åstadkommit en hel del saker och det är en fin organisation att få delta i. Det jag är med och hjälper till med ger helt klart mervärde för dem, och vi har sparat en del pengar dessutom. Kul! Där har jag även fått möjlighet att göra lite annat än atlassiangrejer. Under våren var vi några som tog fram en föreläsning Äg ditt fokus och nu i december har jag och en av tjejerna från vårens aktivitet fixat en Må-bra-adventskalender. Superkul!

Drog ihop ett forum för Atlassiannörderi så att jag inte tappar fart i lärandet. Ett annat sätt att lära mig mer är bokcirkeln som tuffat på under hela året (men drog igång 2023). I år har vi läst 1. Startup, Scaleup, Screwup 2. Mindset och 3. Teal, tillit & transparans och nästan klara med 4. Thinking in Systems.

Tog med mig min frilansarkollega Lisa och drog till Agila Sverige vilket gav många tankar och insikter. Deltog även på en workshop med Okaloa flowlabs som hade “Road-to-agile” workshop. Otroligt mycket tankar kring detta.

Under hösten har jag varit med och faciliterat tre tillfällen av Cross Culture Communication åt IOM (via Collaboration Superpowers). Otroligt roligt och givande! Älskar att facilitera workshops inser jag.

Första helgen i december gick jag en ledarkurs i Moveoo där jag ännu inte helt landat i hur det kan få ta plats i mitt arbetsliv. Spännande är det! Lyssna gärna på Stigfinnarpodden där jag pratar om min 10-minutersträning.

Jag ordnade ett julbord veckan före jul (eller jag gick ut och frågade om någon ville haka på redan i oktober) för ett par likasinnade frilansande atlassianexperter. Vi var 7 stycken som drog till Fjäderholmarna. Mycket bra julbord på många sätt!

Nätverk är viktigt och utöver de saker jag listat här har jag haft en gäng 1-1 med olika personer jag samlat på mig i nätverket under mitt arbetsliv. Otroligt givande!

Under hösten fick kursen Prokrastinering och perfektionism på KTH visst fokus av mig. Mappar in rätt bra i mina tankar kring produktivitet.

Jag har inte jobbat heltid under året då jag förvisso vill ha balans men framför allt vill jag göra olika saker, både privat och på jobbet. Att kompetensutveckla mig är en viktig del av min vardag vilket lyser igenom mycket i det jag har listat ovan. Att vila är även det viktigt och där kan jag nog förbättra mig.

Spretigt kanske man kan sammanfatta 2024?

Atlassiannörderi

Ibland saknar jag att jobba i ett team där man kan utbyta erfarenheter. På Agila Sverige i våras slog det mig att man kanske kan skapa ett eget forum kring dettta?

Funderade lite i somras och gick sen ut på LinkedIn och frågade mitt nätverk om det fanns några som var intresserade (se nedan). Det fanns det!

Är du Atlassiannörd?

Är du som jag och känner att du inte riktigt hinner med att lära dig alla nyheter?

Vill du vara med och utforska hur vi kan hjälpas åt att kompetensutveckla oss kring Atlassianprodukterna (nya produkter, mindre förbättringar, utmaningar, etc?)

Du kommer behöva bidra, vara aktiv. Lära dig nytt, och/eller dela med dig av befintlig kunskap och erfarenhet.
Kanske presenterar vi nya koncept, visar en intressant lösning, labbar tillsammans på något sätt, etc.

Kravet är att du redan är atlassiannörd, inte att du vill bli. Är du med?

I slutet av augusti hade vi vårt uppstartsmöte där vi landade i lite ramar och spånade på möjliga ämnen.

  • Var tredje vecka
  • Fredagar, 1,5 h
  • Några förbereder “presentationer” till nästa gång
  • Det går att lista problemställningar som man vill dryfta

Hittills har det varit otroligt intressanta diskussioner! Bäst i mina ögon har nog varit när vi tillsammans gått igenom några av de nya produkterna och kunnat fråga, fundera och testa tillsammans. Underbart med känslan av att alla vill dela med sig av kunskap och erfarenheter.

Nästa fredag är det dags igen och då står Compass, Product Discovery och någon app från Rixter på agendan. Tidigare har vi tittat lite på AI-funktioner (Rovo), Atlas, Assets, Program boards i plans med mera.

Facilitera tillsammans för IOM

Inte hade jag trott att jag skulle facilitera en workshop i “Cross Cultural Communication Skills” för en del av FN när året började.

Förra veckan hände det!

Jag hänger i ett forum, Collaboration Superpowers, där Lisette som driver det i somras kom ut med en fråga till alla faciliterare om det fanns några som ville vara med i två upphandlingar.

Det fanns det. Den ena vann vi, den för IOM som är FNs del med fokus på migrering. Den andra vann vi inte.

Totalt är vi 9 faciliterare som delat upp oss i två team då det är två olika kurser som ska hållas digitalt (sen även fysiskt men det är i Geneve och jag flyger ju inte så jag håller mig till de digitala). Det andra teamet kör People Management.

Vi kallar numera kursen CCC. Upplägget innebär ca 4 timmars förjobb (i deras LMS där vi lagt upp innehåll) och sen två halvdagar där vi faciliterar olika övningar. Allt material fanns men vi har tweakat det och lagt upp tillfällena på ett sätt som vi tror driver engagemang (= mer lärande/insikter).

Jag faciliterade första tillfället för CCC tillsammans med Isabella i Österrike. Otroligt lärorikt att göra en sån här grej tillsammans med någon man inte känner, aldrig träffat.

Vi lyckades genomföra båda dagarna på ett strålande sätt. Än så länge efter att ungefär hälften utvärderat har vi 4,7 av 5. Givetvis har vi förbättringstankar som jag nu genomför tillsammans med Jonathan som jag ska hålla nästa tillfälle i november tillsammans med.

Det var verkligen en ynnest att få tillbringa tid online med så många olika nationaliteter!

Australian, Filipino, Bangladeshi, Iranian, Thai, Vietnamese, Greek, Italian, British, Egyptian, Hungarian, Jordanian, Tunisian, Yemeni, Nigerian, Japanese, Kenyan, South Sudanese, Ugandan, Mozambican, Zimbabwean, Afghan, Turkish, Ukrainian

Bokcirkel

Förra sommaren la min frilansarkollega Lisa ut en gäng böcker hon funderade på att läsa och jag såg flera jag hade oxå. Skrev någon kommentar. Vi landade till slut i att ha en bokcirkel.

Sen dess har vi setts 24 gånger och vi har läst 4 böcker. Det känns otroligt roligt att vi har fått det att rulla på!

Några enkla basrutiner

  • Varannan, var tredje vecka ses vi digitalt.
  • Vi är oftast minst tre och har väl max varit 5. Blir svårt att vara många fler utan att bryta ut i mindre grupper.
  • Vi bestämmer i slutet varje gång när vi ses nästa gång, och hur långt vi får läsa
  • Man får inte läsa i förväg. Vi vill att diskussionen vara tillgänglig för alla och att vi ska vara i samma fas.

De böcker vi läst

  • Team Topologies (Skelton & Pais). Mycket intressant genomgång av olika typer av teamer och hur man kan se hur produktstrukturen oftast stämmer överens med organisationsstrukturer.
  • Startup, Scaleup, Screwup (Appelo). Underbart att få gå igenom alla faser ett företag kan gå igenom. Stor igenkänning på flera delar. Uppskattar sättet boken är strukturerad och faktaspäckad. Bra läsning!
  • Mindset (Dweck). Oerhört amerikansk och det har hänt lite sen den skrevs men det är givande att läsa om dynamiskt och statiskt mindset. Att inse att man ofta fastnar i det statiska även om man är medveten om att dynamiskt är bättre. Lite väl många exempel.
  • Teal, tillit och transparens (Medina x 2). 12 områden gås igenom där man får en bra översikt kring historiken och olika sätt att ta sig vidare mot framtiden. Uppskattar fokuset på människan och hållbarhet som lyser igenom.

Intressant att se hur vissa tankar dyker upp på flera ställen i flera böcker. Känns verkligen att man bygger upp en mer och mer stabil grund kring dessa delar i sin kunskapsbas.

Nu ska vi börja läsa Thinking in Systems (Meadows) vilket ska bli oerhört intressant. Älskar att ha bokcirkel!

Äg ditt fokus!

På ett av mina uppdrag fick jag i vintras en fråga om jag ville vara med och bygga innehåll till en konferens. Det landade i att jag och två personer tillsammans byggde en session på 25 minuter. Jag kunde inte vara med på själva dagen så de två fick hålla presentationen och den blev uppskattad har jag förstått.

För mig var det fantastiskt att få vara med och bidra med erfarenhet både kring innehållet men även hur vi kom fram till resultatet.

Vi spånade och hade många idéer i början och kokade sen ihop det till mer och mer konkreta delar.

Vi använde främst Miro för den processen. Nedan ser ni en skärmdump från Miro någonstans under resans gång (februari till april -> ca två månader).

Trots att ingen av oss tre träffats tidigare så fungerade samarbetet otroligt bra. Det var helt ok att inte hålla med om något, komma med nya idéer, ta initiativ till något, ha lite lägre energi etc. Ibland hade någon låg energi, ibland hög och allt var ok.

Vi landade i några olika delar.

  • På alla platser låg en fokuspåse (klassisk godispåse) med en chokladbit i.
  • Vi inledde med en film som vi spelade in på kontoret. Lite överdrivet hur det kan vara på kontoret (liknande utmaningar finns såklart även vid distansarbete). Den blev lite längre än vi önskade men det fick fungera.
  • Själva framträdandet var efter filmen en dialog mellan I och C uppblandat med saker som publiken skulle göra.

Pitchen lät så här:

Äg ditt fokus!
Behöver du ibland kämpa för att hålla ditt fokus? Du är inte ensam!
Vi lever i en tid där vårt fokus ständigt blir stulet av både teknik och människor.
Om man inte äger sitt fokus är det svårt att få saker gjorda och att vara effektiv, både privat och på jobbet.
Vill du få veta hur du kan återta kontrollen över ditt fokus med hjälp av choklad eller Eiffeltornet?
I så fall välkomnar vi dig till en smakrik upplevelse där du går hem inspirerad med en alldeles egen fokuspåse.

Jag återkommer kring mer om innehållet!