Uppdrag

Facilitera tillsammans för IOM

Inte hade jag trott att jag skulle facilitera en workshop i “Cross Cultural Communication Skills” för en del av FN när året började.

Förra veckan hände det!

Jag hänger i ett forum, Collaboration Superpowers, där Lisette som driver det i somras kom ut med en fråga till alla faciliterare om det fanns några som ville vara med i två upphandlingar.

Det fanns det. Den ena vann vi, den för IOM som är FNs del med fokus på migrering. Den andra vann vi inte.

Totalt är vi 9 faciliterare som delat upp oss i två team då det är två olika kurser som ska hållas digitalt (sen även fysiskt men det är i Geneve och jag flyger ju inte så jag håller mig till de digitala). Det andra teamet kör People Management.

Vi kallar numera kursen CCC. Upplägget innebär ca 4 timmars förjobb (i deras LMS där vi lagt upp innehåll) och sen två halvdagar där vi faciliterar olika övningar. Allt material fanns men vi har tweakat det och lagt upp tillfällena på ett sätt som vi tror driver engagemang (= mer lärande/insikter).

Jag faciliterade första tillfället för CCC tillsammans med Isabella i Österrike. Otroligt lärorikt att göra en sån här grej tillsammans med någon man inte känner, aldrig träffat.

Vi lyckades genomföra båda dagarna på ett strålande sätt. Än så länge efter att ungefär hälften utvärderat har vi 4,7 av 5. Givetvis har vi förbättringstankar som jag nu genomför tillsammans med Jonathan som jag ska hålla nästa tillfälle i november tillsammans med.

Det var verkligen en ynnest att få tillbringa tid online med så många olika nationaliteter!

Australian, Filipino, Bangladeshi, Iranian, Thai, Vietnamese, Greek, Italian, British, Egyptian, Hungarian, Jordanian, Tunisian, Yemeni, Nigerian, Japanese, Kenyan, South Sudanese, Ugandan, Mozambican, Zimbabwean, Afghan, Turkish, Ukrainian

Äg ditt fokus!

På ett av mina uppdrag fick jag i vintras en fråga om jag ville vara med och bygga innehåll till en konferens. Det landade i att jag och två personer tillsammans byggde en session på 25 minuter. Jag kunde inte vara med på själva dagen så de två fick hålla presentationen och den blev uppskattad har jag förstått.

För mig var det fantastiskt att få vara med och bidra med erfarenhet både kring innehållet men även hur vi kom fram till resultatet.

Vi spånade och hade många idéer i början och kokade sen ihop det till mer och mer konkreta delar.

Vi använde främst Miro för den processen. Nedan ser ni en skärmdump från Miro någonstans under resans gång (februari till april -> ca två månader).

Trots att ingen av oss tre träffats tidigare så fungerade samarbetet otroligt bra. Det var helt ok att inte hålla med om något, komma med nya idéer, ta initiativ till något, ha lite lägre energi etc. Ibland hade någon låg energi, ibland hög och allt var ok.

Vi landade i några olika delar.

  • På alla platser låg en fokuspåse (klassisk godispåse) med en chokladbit i.
  • Vi inledde med en film som vi spelade in på kontoret. Lite överdrivet hur det kan vara på kontoret (liknande utmaningar finns såklart även vid distansarbete). Den blev lite längre än vi önskade men det fick fungera.
  • Själva framträdandet var efter filmen en dialog mellan I och C uppblandat med saker som publiken skulle göra.

Pitchen lät så här:

Äg ditt fokus!
Behöver du ibland kämpa för att hålla ditt fokus? Du är inte ensam!
Vi lever i en tid där vårt fokus ständigt blir stulet av både teknik och människor.
Om man inte äger sitt fokus är det svårt att få saker gjorda och att vara effektiv, både privat och på jobbet.
Vill du få veta hur du kan återta kontrollen över ditt fokus med hjälp av choklad eller Eiffeltornet?
I så fall välkomnar vi dig till en smakrik upplevelse där du går hem inspirerad med en alldeles egen fokuspåse.

Jag återkommer kring mer om innehållet!

Sommar som egen

Hur ska man tänka kring sommaren när man kör eget?

Förra sommaren körde jag deltid hela sommaren, men då hade jag varit ledig 3 månader under våren (och hade delvis kvar lön).

Nu är det andra bullar!

Jag insåg när John skulle ansöka om semester i början av mars att jag kanske borde fundera över upplägget. Sen har tiden sprungit iväg.

Uppskattade att jag för sportlovet bara kunde meddela mina kunder att jag inte var tillgänglig under 3 dagar, med kort varsel. Ingen som skulle godkänna. Bara att bestämma, och informera kunderna.

Det blir ju inkomsttapp såklart men värt det.

Sommaren är dock lång. Kanske är det även stiltje på uppdragsfronten?

Vilka saker kan jag då lägga tid på som kan generera någon typ av värde under hösten?

  • Certifiering (Atlassian, Management 3.0 etc)
  • Bygga utbildningsmaterial
  • Lära mig mer om Trello, Atlassian Discovery, Atlas etc.
  • Kanske spana in konkurrenter som Monday, Asana, Notion etc

Jag bör iaf stämma av med mina pågående uppdrag hur de ser kring på sommaren och mitt uppdrag.

Ett uppdrag på väg ut och några in

Uppdraget jag klev på i slutet av september tar slut inom kort. När jag fick veta det fladdrade det till lite av oro i magen. Har haft två ganska stora bra uppdrag parallellt och det har gjort mig rätt bekväm.

Samtidigt har jag flera mindre uppdrag signade eller ganska nära att signas.

Men det fick mig att inse hur sårbar jag är som egen. Nu gjorde jag ett bra resultat och det finns besparingar om uppdragen sinar. Inte hur länge som helst men förhoppningsvis tillräckligt.

Det fick mig att känna ännu mer att det här med att dragspelande är rätt metod och ger en balans som gör att jag kan släppa oron.

Jag har kvar uppdraget som jag inledde i augusti och det verkar rulla på in i hösten. Sen får vi se!

Utöver det har jag signat ett litet uppdrag som ger några timmar här och där. Ett till sånt är på ingång. Spännande med dessa då jag inte riktigt vet omfattning, eller innehåll! Otroligt lärorikt brukar det bli.

Det bubblar lite andra saker oxå, både där jag är drivande men även där jag hakar på andra.

“Dragspelande” med fler inblandade

Dragspelande för egen del har jag skrivit om. Den metoden går även att ta till när det gäller att flera konsulter delar på “ett uppdrag”!

Under hösten testade jag och några frilansarkollegor detta, och nu under våren hoppas jag på fler såna uppdrag utöver detta som fortgår.

En kund ville veta lite mer varför detta skulle vara bra för deras del. De ser ju en risk för att vi är flera som går på samma möte och det kostar såklart mer för dem.

Här samlade vi lite tankar kring det.

  • Mer flexibilitet och mindre sårbart när personberoendet minskar
  • Fångar fler dimensioner i workshops
  • I workshops kan en facilitera och en fångar dokumentation, direktimplementation etc
  • Snabbare implementationer när man kombinerar två “kunskaper”. 1+1= 3
  • Lättare att jobba med parallella spår
  • Ofta är en person djupare i teknisk implementation, och en mer i övergripande (tex processer, kontrakt) medans båda finns i mitten som jira-experter.
  • Mindre kognitiv last (-> mer produktiv) eftersom det är svårt för en person att fokusera från topp till botten då man kan dela upp sig och fokusera på olika saker.

Balans

En av anledningarna till att vara egenkonsult för mig är att kunna få bättre balans i livet.

Genom att ha flera olika uppdrag – dragspela – ökar den möjligheten för mig. Att ha ett enda uppdrag, då brukar det vara på en bestämd tid, vilket ger ökade förväntningar.

På mitt ena uppdrag sa vi i somras att det skulle vara runt 60%. Det har varit lite olika under hösten (aldrig mer än så) och förra veckan hade vi en utvärdering jag och mina två uppdragsgivare. Jag är supernöjd med att kunna vara flexibel och de är likaså supernöjda med att jag finns tillgänglig när det behövs, och att jag bara fakturerar de timmar jag jobbar (vilket då alltid blir färre än 60%). Win-win.

Det finns såklart utmaningar kring detta.

  1. Att hålla koll på timmarna. Här har jag för vana att rapportera tid så fort den är gjord. Använder givetvis Jira för detta och en plugin – timesheet – som ger tillräckligt bra översikter/rapporter.
  2. Att jag till viss del tappar tid för att jag har fokusbyten oftare. Blockar tid i min kalender på lite olika sätt för att se till att jag har tid att jobba efter workshops etc.
  3. Att jag lätt blir helhetsblind och tar på mig för många olika uppdrag. Hände i november då jag totalt sett jobbade mer än heltid (plus kurs jag går). Så vaksamhet kring timmarna.
  4. Att jag får svårt att komma igång för jag har för många olika saker att ta tag i, och ibland kanske svårt att priortera mellan uppdragen. För mig är det viktigt att kommunicera med uppdragsgivaren så de har rätt förväntningar på mig.
  5. Att jag har flera olika kalendrar och ingen ger helhetsbilden. Detta har jag löst genom att från min jobbkalender faktiskt dubblera de möten som ligger i en kundkalender, och bjuda in mig själv i dessa så att min kalender hos den kunden visar att jag är upptagen. Det kräver lite pyssel och planering men funkar oerhört bra.

Kommer fortsätta utvärdera detta under våren för nu ser det ut som att jag lägger till ytterligare en kund i uppdragshögen.

“Dragspelande”

Heltid eller deltid? Expert eller resurs? Gig? Finns många typer av sätt att konsulta.

Redan som anställd konsult 2013-2018 föredrog jag en blandning av kunder, och olika typer av upplägg. En fast dag/tid för några kunder och en hel del tid att “dragspela” med för att kunna få in lite kortare uppdrag eller uppdrag där det spretade en del.

Mer expertroll än en resurs. För att uppnå det är deltid ett måste för uppdragen.

Som egen konsult hoppas jag uppnå lite samma typ av blandning. Det blir bra dragspel av det och brukar passa många kunder då jag kan vara ganska flexibel och kostar inte en heltid. Passar även mig bra i mitt privatliv för jag kan vara flexibel även där.

Ställer dock krav på förmåga att planera och att hålla reda på sina timmar (tack Google calendar och Jira worklog).

Det ger mig även mer insikter i olika organisationer och ställer högre krav på min kompetens och leveransförmåga vilket jag gillar.

För mig hör detta ihop med att inte ha alla ägg i en korg. Att ha flera uppdrag parallellt gör att om ett oväntat tar slut finns de andra kvar.

En win-win-win på något sätt!

Händer saker på uppdragsfronten

Senaste veckorna har det hänt en del. Jag har fått förlängt året ut på uppdraget som startade i augusti.

Det har även dykt upp ett mindre uppdrag via en bekant på LinkedIn som behöver jira-expertis på sitt uppdrag. Blir minst en workshop i oktober.

Veckan som gick både signade och började jag och två tidigare kollegor ett gemensamt uppdrag där vi ska implementera ett antal processer i kundens cloud-Jira. Verkar finnas en del att styra upp och chanser att bidra med värde på riktigt. Sånt gillar jag!

Med dessa tre uppdrag parallellt är det tämligen fullt i kalendern eftersom livet pågår vid sidan av, och jag går kursen Bärkraftigt byggande och boende på deltid och distans – kanske kan den få lite plats här i framtiden. Vi får se vad framtiden bär med sig.

Nytt uppdrag på gång

Via kontaktnätet har jag hittat fler spännande saker så 14 augusti startar nästa uppdrag och även detta blir som Jira-admin. Den här gången går jag direkt utan mellanhänder så jag har fått läsa kontrakt noga.

Uppdraget den här gången är på 60% och till att börja med 3 månader men med möjlighet till förlängning.

Under 3 veckor kommer jag således ha två parallella uppdrag eftersom det första uppdraget slutar första veckan i september.