Första eventet som egen

I mitten av november dök Atlassian upp här i Stockholm på ett event som ordnades tillsammans med ACE Stockholm.

Insåg att det var första eventet jag gick på som egen. Då jag styr min egen tid helt själv. Det var helt och hållet ett beslut från min sida att gå dit och tappa den inkomst jag annars skulle ha dragit in.

Ovant!

Det blev en mycket bra eftermiddag med både mingel, information och inspiration.

Snackade med både gamla kollegor och kunder (sen tiden som anställd konsult).

  • Tempo presenterade hur de använde sina produkter för att hantera ITSM – intressanta lösningar som kändes rätt tekniska.
  • Eficode visade hur man kan bygga upp onboarding av anställda med hjälp av olika typer av Jira projekt och Assets. Gav en del insikter och idéer om hur vi borde kunna göra på ett av mina uppdrag.
  • Vi fick en dragning kring vikten av att backa upp sitt system även när man befinner sig i cloudversionen.
  • Rixter visade iHub Wizards och vilken nytta man kan ha av det. Skönt när saker förenklas och automatiseras!

Kommer helt klart att prioritera såna här event i framtiden då det gav energi!

Händer saker på uppdragsfronten

Senaste veckorna har det hänt en del. Jag har fått förlängt året ut på uppdraget som startade i augusti.

Det har även dykt upp ett mindre uppdrag via en bekant på LinkedIn som behöver jira-expertis på sitt uppdrag. Blir minst en workshop i oktober.

Veckan som gick både signade och började jag och två tidigare kollegor ett gemensamt uppdrag där vi ska implementera ett antal processer i kundens cloud-Jira. Verkar finnas en del att styra upp och chanser att bidra med värde på riktigt. Sånt gillar jag!

Med dessa tre uppdrag parallellt är det tämligen fullt i kalendern eftersom livet pågår vid sidan av, och jag går kursen Bärkraftigt byggande och boende på deltid och distans – kanske kan den få lite plats här i framtiden. Vi får se vad framtiden bär med sig.

Att lära sig nya saker

Som expert är jag van vid att kunna saker bra. Vara den som guidar och förklarar.

Som egenföretagare behöver jag helt plötsligt syssla med saker jag aldrig tidigare testat. Bokföring är en sån sak.

Där har jag haft lite olika sätt att lära mig.

  • Varit på webinarer ordnade av Skatteverket
  • Läst olika bloggar
  • Läst en hel del artiklar på verksamt.se
  • Bokio som jag använder har även en facebookgrupp där folk ställer frågor.

Försöker vara nyfiken men oxå förlåtande mot mig själv för att jag kommer att göra misstag (har redan gjort flera) och lära mig av dem. En lärandeprocess tar tid helt enkelt.

Som nybörjare är man aldrig expert.

Gillar Dunning-Kruger-effekten och även inlärningstrappan och har ritat ihop dem lite i en bild här.

Jag har tagit mig till medvetet inkompetent och lite förtvivlan över att jag fattar så lite. Kanske att jag i vissa fall nosar på medvetet kompetent och vissas insikter.

Nytt uppdrag på gång

Via kontaktnätet har jag hittat fler spännande saker så 14 augusti startar nästa uppdrag och även detta blir som Jira-admin. Den här gången går jag direkt utan mellanhänder så jag har fått läsa kontrakt noga.

Uppdraget den här gången är på 60% och till att börja med 3 månader men med möjlighet till förlängning.

Under 3 veckor kommer jag således ha två parallella uppdrag eftersom det första uppdraget slutar första veckan i september.

Samarbeta bättre på distans

Jag har under flera år följt Collaboration Superpowers och köpte Lisetts bok Work together from anywhere redan 2019. Under pandemin använde jag flera av guiderna där och fick mycket inspiration av nyhetsbrev och hemsida där nästan allt material finns tillgängligt gratis.

I februari valde jag att gå med i communityn kring CS för att kunna ta del av mer material och även kunna hålla deras workshops.

Nu kan jag alltså hålla de mycket interaktiva workshops som finns, så om man är intresserad av en är det bara att höra av sig. Ibland är det enklare att ta till sig material när man fått testa på det själv i en workshop driven av någon annan.

  • Hybrid Team Collaboration
  • Connected Hybrid Leader
  • Work Together Anywhere Workshop

Tjänster som behövs

Att starta ett bolag kräver en del research och en del olika tjänster. Några är bastjänster som verkligen är ett måste och andra lite mer lyx. Vissa tjänster räcker gratisvarianten (just nu finns ingen känslig data i såna system).

Vi har haft approachen att köpa när behovet finns, inte i förväg.

  • Bokio för bokföringen valdes rätt tidigt eftersom de har en tjänst som innehåller bankkonto för de initiala 25 000 kr som ska sättas in före man kan ansöka till Bolagsverket. Hittills väldigt nöjda!
  • Försäkring från Trygg Hansa blev aktuellt när första uppdraget signades.
  • Miro för att ha en digital whiteboard-lösning. Finns andra men den här kan jag sen tidigare och behöver nu till en workshop i veckan som kommer.
  • Zoom för att kunna ha digitala workshops med breakout rooms. Egentligen har jag mest erfarenhet av Google Meet men den lösningen var klurigare att dra igång och det är alltid spännande med verktyg. Även detta behövs för veckans workshop.

Vi får se vad som kan bli nästa tjänst.

Stick(a) ut(e)

I samarbete med Annika på Ut&Insikter körde jag ett event i slutet av maj som vi kallade Stick(a) ut(e). Planen var att sticka vid en lägereld och snacka om hållbarhet.

Vädret höll dock inte med om en lägereld så vi hoppade över det pga risken för skogsbrand.

Vi fick en väldigt fin eftermiddag med både stickning och prat om hållbarhet. Vi använde metoden Lean Coffee för att ta fram ämnen och bestämma i vilken ordning vi skulle prata om dem. Tiden gick på tok för snabbt på alla sätt så min känsla var att det här behöver vi göra fler gånger!

Tar med mig många tankar kring hållbarhet. Hur det finns hållbarhet på så många nivåer, och att vi alla kan göra något men att det ofta behövs någon slags reflektion.

Vi finns som bolag

Efter att ha funderat länge så dök möjligheten plötsligt upp och vi valde att starta ett bolag. Ett bolag med följande fokus:

Bolaget ska bedriva konsultverksamhet inom data, organisationsutveckling, produktivitet och välmående såsom hantverk, friluftsliv, rörelse samt därmed förenlig verksamhet.
Utbildningsverksamhet.
Häröver kan bolaget producera musik och vissa fall sälja den vidare och därmed förenlig verksamhet.

Eftersom ett bolags verksamhetsbeskrivning ska vara ganska bred (bökigt att ändra) så finns det inte så många nyckelord.

Ett par nyckelord skulle till exempel vara Atlassian, Jira, Slack och liknande. Detta är verktyg som vi har kunskap om. Processimplementation och automatiseringar i Jira är områden du kan få hjälp med. Eller utbildningar kring detta. Produktivitet ligger oss varmt om hjärtat även det. Hållbarhet är en viktig dimension i stort som smått.

Vi har även lagt med musik då en av oss har skapat lite musik, och gör detta kontinuerligt.