En av anledningarna till att vara egenkonsult för mig är att kunna få bättre balans i livet.

Genom att ha flera olika uppdrag – dragspela – ökar den möjligheten för mig. Att ha ett enda uppdrag, då brukar det vara på en bestämd tid, vilket ger ökade förväntningar.

På mitt ena uppdrag sa vi i somras att det skulle vara runt 60%. Det har varit lite olika under hösten (aldrig mer än så) och förra veckan hade vi en utvärdering jag och mina två uppdragsgivare. Jag är supernöjd med att kunna vara flexibel och de är likaså supernöjda med att jag finns tillgänglig när det behövs, och att jag bara fakturerar de timmar jag jobbar (vilket då alltid blir färre än 60%). Win-win.

Det finns såklart utmaningar kring detta.

  1. Att hålla koll på timmarna. Här har jag för vana att rapportera tid så fort den är gjord. Använder givetvis Jira för detta och en plugin – timesheet – som ger tillräckligt bra översikter/rapporter.
  2. Att jag till viss del tappar tid för att jag har fokusbyten oftare. Blockar tid i min kalender på lite olika sätt för att se till att jag har tid att jobba efter workshops etc.
  3. Att jag lätt blir helhetsblind och tar på mig för många olika uppdrag. Hände i november då jag totalt sett jobbade mer än heltid (plus kurs jag går). Så vaksamhet kring timmarna.
  4. Att jag får svårt att komma igång för jag har för många olika saker att ta tag i, och ibland kanske svårt att priortera mellan uppdragen. För mig är det viktigt att kommunicera med uppdragsgivaren så de har rätt förväntningar på mig.
  5. Att jag har flera olika kalendrar och ingen ger helhetsbilden. Detta har jag löst genom att från min jobbkalender faktiskt dubblera de möten som ligger i en kundkalender, och bjuda in mig själv i dessa så att min kalender hos den kunden visar att jag är upptagen. Det kräver lite pyssel och planering men funkar oerhört bra.

Kommer fortsätta utvärdera detta under våren för nu ser det ut som att jag lägger till ytterligare en kund i uppdragshögen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *